Praktický lékař pro dospělé
Naše služby
Preventivní činnost
Vyšetření celkového zdravotního stavu v rámci pravidelných preventivních prohlídek nám pomáhá nejen posoudit současný zdravotní stav pacienta, ale také odhalovat počátky případných onemocnění.
Vyšetření celkového zdravotního stavu v rámci pravidelných preventivních prohlídek pomáhá posoudit současný zdravotní stav pacienta, ale také odhalovat počátky případných onemocnění.
Významnou součástí primární prevence jsou právě preventivní prohlídky, které se provádí od dovršení 18 let jednou za dva roky.
Pacientům nad 40 let věku provádíme EKG vyšetření, u mladších v případě potřeby. Ve stanovených intervalech se provádí vyšetření glykémie (hladina cukru) a stanovuje se hladina lipidů (cholesterolu a tuků) v krvi. Ve věku nad 50 let se provádí test na okultní krvácení (přítomnost krve ve stolici).
Co zahrnuje prevence
- doplnění anamnestických údajů a jejich rozbor
- somatické vyšetření
- fyzikální vyšetření (měření krevního tlaku, orientační vyšetření zraku a sluchu
- zaznamenání aktuální výšky, tělesné hmotnosti a obvodu pasu)
- závěrečný rozbor s doporučením vhodných opatření a případné léčby
- zajišťujeme povinné i dobrovolné očkování
Léčebná činnost v naší ordinaci
V naší ordinaci používáme kromě medikamentů také léčbu infuzemi vitaminu C, efektivní léčbu prostředky fyziologické regulační medicíny, konzultace a léčení v Centru mitochondriální medicíny či aplikaci MD injekcí.
- doporučení režimových a dietních opatření,
- předepisování medikamentů (léčiv)
- fyzikální léčba (elektroléčba, magnetoterapie, léčebný ultrazvuk, vysokovýkonný laser),
- infuzní léčba, včetně podávání infuzí vitaminu C,
- léčba prostředky fyziologické regulační medicíny, mitochondriální medicíny a mikroimunoterapie,
- myoskeletální medicína včetně aplikací MD-prostředků při onemocnění páteře a kloubů,
- harmonizační léčba navazující na vyšetření termoregulačním skenerem.
Diagnostická činnost
Na základě rozboru symptomů a vyšetření stanovujeme diagnózu. V případě nutnosti zajistíme další přístrojové vyšetření, případně konzultaci se specialistou.
Vyšetření termoregulačním skenerem
Inovativní termoregulační diagnostika špičkovým přístrojem Henex Termograf-Scan LT: údaje získané bezkontaktní sondou vyhodnotí specializovaný software a zobrazí podrobně regulační změny (tzv. homeodynamiku) celkově a v jednotlivých orgánech.
Výhody Termograf-SCAN LT
- přístroj pro bezkontaktní, neinvazivní snímání teploty s velkou přesností v rozsahu IR-A,
- pracuje na principu STRD (skenovací termoregulační diagnostika),
- vyhodnocuje na matematicko-fyzikálních základech tepelné změny regulačního chování organismu (tzv. homeodynamiku), které jsou jedním z nejčasnějších projevů patologických změn,
- přenos naměřených informací mezi měřicí sondou a přístrojem je zajišťován pomocí Bluetooth nebo ZigBee zařízení.
Přínos pro pacienty i lékaře
- komplexní obraz fungování jednotlivých systémů (nervový, imunitní, zažívací ad.) na orgánové úrovni,
- úleva od často somatizujících obav z možné nemoci,
- možnost zahájení nenáročné preventivní léčby,
- všechny zdravotní potíže lze objasnit ve vzájemných souvislostech.
Diety
Trpíte onemocněním, při kterém je nutné důsledně dodržovat lékařem stanovenou dietu? Připravili jsme si pro Vás soupis doporučených i nevhodných potravin.
Vhodné potraviny
- veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru.
- celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná
kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, pečivo z tmavé mouky. - želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty.
- vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany.
- čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické výrobky.
- koření všeho druhu, jogurtové dresinky.
- všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené, tučnou kůži odstraníme, vhodná je zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh.
- maso: krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí.
- z polévek netučný vývar a zeleninové polévky.
- mléčné výrobky: netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku, jogurt s nízkým obsahem tuku (do 1,5 %), vaječný bílek.
Potraviny v omezeném množství
- restované brambory nebo hranolky připravované na doporučovaných olejích.
- netučné pečivo a moučníky připravované z doporučených rostlinných tuků.
- ořechy: burské a pistáciové oříšky.
- konzumace alkoholu pouze po konzultaci s lékařem.
- nízkotučné čokoládové nápoje.
- dresinky s nízkým obsahem tuku.
- nenasycené rostlinné oleje – slunečnicový, kukuřičný, sójový.
- monosaturované oleje – olivový, řepkový.
- margaríny odvozené z uvedených olejů.
- ryby smažené v doporučovaném oleji.
- maso: zcela libové hovězí, libová šunka, moravské uzené, skopové bez loje (1-2x týdně), drůbeží uzeniny.
- mléčné výrobky: polotučné mléko do 2 % tuku, sýry se sníženým obsahem tuku (do 30 % tuku v sušině, např. Hit, Eidam, Atlet, Orion, Fit, Blaťácké zlato), 2 celé vejce za týden pouze k přípravě pokrmů.
Nevhodné potraviny
- restované brambory nebo smažené bramborové hranolky, chipsy, zelenina
smažená na nevhodných tucích a olejích neznámého složení, solené zeleninové
konzervy, kandované ovoce. - tučné pečivo, loupáčky, briošky, smažené koblihy.
- smetanové zmrzliny, pudinky, dezerty a omáčky s použitím másla nebo smetany.
- hotové cukrářské výrobky, koláče, dorty, čokoláda, cukrovinky, kokosové tyčinky, máslové krémy.
- ořechy: kokosové, slané oříšky.
- čokoládové nápoje.
- majonézy.
- máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, palmový olej, kokosový olej, ztužené margaríny, hydrogenované tuky.
- ryby: jikry a mlíčí, ryby smažené v nevhodném oleji nebo tuku.
- maso: kachna, husa, tučné vepřové, vnitřnosti, viditelný tuk na mase a uzeninách,
párky, salámy, mletá masa, paštiky, kůže z drůbeže. - polévky: tučné polévky, polévky zahušťované jíškou nebo smetanou.
- mléčné výrobky: plnotučné mléko, sušené a kondenzované mléko, smetana, šlehačka, smetanové jogurty, sýry nad 40 % tuku v sušině (např. smetanové sýry, Ementál, Primátor).